Στην τελική ευθεία μπήκε η Βουλή για τη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι έπεσαν θύματα αφερέγγυων επιχειρηματιών ανάπτυξης γης. Μετά τις αποφάσεις των Επαρχιακών Δικαστηρίων, τα κόμματα με τη συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής, ετοίμασαν νέα πρόταση νόμου η οποία φαίνεται να είναι συνταγματικά και νομικά θωρακισμένη και αντιμετωπίζει τα κενά στην υφιστάμενη νομοθεσία.

 

Την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσει κατ’ άρθρον συζήτηση της πρότασης, με στόχο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν από τις 15 Ιουλίου, οπόταν θα κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές. Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών θα προωθήσουν τις διαδικασίες για να εγκριθεί μια νομοθεσία με την οποία θα αίρονται οι συνταγματικοί σκόπελοι. Το θέμα θα πρέπει να λυθεί μέχρι τον επόμενο μήνα, γιατί  σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεση και αποδεχθεί την πρωτόδικη απόφαση, θα έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία απεγκλωβισμού των ακινήτων. Την στιγμή που τώρα, συνεχίζονται οι διαδικασίες απεγκλωβισμού ακινήτων μέσω των οποίων έχουν εκδοθεί 6 χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας.
Λειτουργοί του Κτηματολογίου προχώρησαν σε αναθεώρηση κάποιων σημείων της πρότασης νόμου, τα οποία θα συζητηθούν ενδελεχώς την ερχόμενη εβδομάδα. Η πρόταση νόμου, χαρακτηρίζει ως καταχρηστική τη συμπεριφορά των τραπεζών να επιβαρύνουν το ίδιο ακίνητο με πολλαπλές υποθήκες, γνωρίζοντας πως οι αρχικοί αγοραστές δεν ήταν ενημερωμένοι ώστε να μην υπογράψουν τη σύμβαση με την τράπεζα. Επίσης, δίνεται δικαίωμα στις τράπεζες να φέρνουν ένσταση κατά τη μεταφορά των υποθηκών στα ακίνητα.
Παράλληλα ο εγκλωβισμένος ιδιοκτήτης ακινήτου, όταν υποβάλλει αίτηση για μεταβίβαση του ακινήτου, θα πρέπει να τη συνοδεύει με τα ανάλογα υποστηρικτικά στοιχεία. Οι αλλαγές που προτείνει το Κτηματολόγιο, επικεντρώνονται στο συγκεκριμένο άρθρο καθώς θεωρεί αντί να απεγκλωβίζει τα ακίνητα, δημιουργούσε περαιτέρω εμπόδια στη διαδικασία.
Συγκεκριμένα περίπου 31 χιλιάδες ακίνητα είναι  χωρίς τίτλο και χιλιάδες από αυτά ίσως δεν τον εξασφαλίσουν ποτέ. Ιδιοκτήτες 23 χιλιάδων ακινήτων δεν έχουν υποβάλει αίτηση για απεγκλωβισμό των ακινήτων τους μέσω των διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ενώ 7.862 ακινήτων δεν μπορούν να απεγκλωβιστούν, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για τα ακίνητα.